Адреса:
Харків, Харківська область
Фісташка — невеликий рід вічнозелених або листопадних дерев або чагарників сімейства Сумаховые, поширені в субтропічних, частково тропічних областях Старого й Нового Світу. Вони поширені в Середземномор'ї, Північно-Східній Африці, Західній, Середній і Східній Азії. Фісташкові дерева поділяються на чоловічі та жіночі. Квіти зібрані в мітелки. Плід - косточковый, що містить насіння видовжене (горіх в кулінарному значенні, але не у ботанічному) з жорсткою, білястої оболонкою і світло-зеленим ядром, мають характерний запах. Дерева фісташки, вирощені в садах, повинні досягти віку 7-10 років, щоб почати відчутно плодоносити. Максимальне виробництво горіхів досягається приблизно до 20 років віку дерева. Плоди з'являються на дереві, що росте дуже повільно, але доживала до 400 років, а його корені йдуть на 15 метрів у глибину. Одне чоловіче дерево виробляє досить пилку для 8-12 горіхових самок. Коли горіх зріє, його оболонка частково відкривається. При цьому відбувається клацання. Корисні властивості фісташок Фісташки володіють високою калорійністю, що містить до 60 % жирної олії, до 18 % рослинного білка і вуглеводи, в поєднанні з високим вмістом необхідних людині вітамінів, мінеральних речовин і амінокислот. Вони містять багато вітаміну Е, відомого природного антиоксиданту, омолоджуючого організм. Харчова цінність у 100 г: 20,8 г білків, 51,6 г жирів, 16,4 г вуглеводів, 2,6 г мінеральних речовин, 1,08 мг вітаміну В1, 1,24 мг вітаміну В2, 0,08 мг вітаміну Е. Енергетична цінність 100 г — 642 ккал. У плодах фісташок міститься танін, який використовується в медицині як в'яжучий засіб, застосовується зовнішньо при опіках, мокнучих виразках, для полоскання рота при стоматитах; всередину — при колітах, у клізмах — при запаленні прямої кишки. При отруєннях рекомендується як протиотруту завдяки здатності осаджувати важкі метали, глікозиди і алкалоїди (крім морфіну, кокаїну, атропіну, нікотину). У народній медицині плоди фісташок застосовуються при худосочіі, туберкульозі і грудних захворюваннях. Фісташки служать відмінним джерелом міді, марганцю і вітаміну В6, а також білків, дієтичної клітковини, тіаміну і фосфору. Крім того, в фісташках високий вміст полифеноловых антиоксидантів і тільки до складу горіхів входить значна кількість лютеїну і зеаксантину. Вчені з Університету Торонто з'ясували, що жменю фісташок, з'їдена разом з продуктами з високим глікемічним індексом (білий хліб, наприклад) знижує рівень цукру і «гормонів голоду» в крові. Таким чином, фісташки регулюють апетит, що є відмінною новиною для діабетиків. Фісташки містять до 90% "хороших" жирів, які знижують рівень холестерину в крові і ризик серцевих захворювань. Вчені з Державного університету Пенсільванії з'ясували, що вживання двох жмень фісташок в день допомагає знизити рівень холестерину на 9-12%. Ожиріння і зайва вага можуть призводити до виникнення діабету II типу і серцево-судинних захворювань. Експерти в області харчування називають фісташки «горіхами для збереження стрункості», завдяки ни
№568419
Створено: вчора