Адреса:
Харків, Харківська область
Це однорічна рослина сімейства Марьових, яка росте в Південній Америці, на схилах Анд. Ця давня культура може досягати у висоту зростання людини. На високому стеблі світло-зеленого кольору росте округле листя і зібрані у великі грона плоди. Зерна кіноа нагадують гречку, але відрізняються забарвленням. Так, за кольором кіно буває трьох видів: бежева, червона та чорна. У кіноа давнє походження, вона була найважливішим видом їжі індіанців. У інків ця рослина використовувалася в їжу нарівні з картоплею та кукурудзою. Її навіть називали «золотим зерном», і не тільки через високе місце проростання, але й завдяки багатому складу і користі, що приносить організму. Коли траплявся неврожай, саме кіноа могла замінити інкам хліб, картопля та рис. Пізніше цю культуру почали вирощувати і інших гірських масивах. Так, коли кіноа схвалив Далай-Лама, її почали культивувати в Тибеті та Гімалаях. Також непогано приживається кіноа на морських узбережжях і на землях, що раніше належали джунглям. Сьогодні кіноа вирощується в Болівії, Уругваї та Перу. Майже 90% врожаю постачають до Штатів, і лише трохи цінного продукту потрапляє до інших країн. Унікальність цієї культури оцінили у країнах Азії, Європи, Північної Америки, Канади. Вона вважається одним із небагатьох рослинних продуктів, що відрізняються природною чистотою: заборонені генетичні досліди із зерновими культурами навіть для захисту від шкідників та збільшення врожайності. Але насправді кіноа не можна назвати злаком, як і гречку. Найближчими родичами цієї рослини вважаються такі овочі, як шпинат та буряк. З насіння культури отримують борошно і крупу, а пагони та молоде листя іноді використовують, як овочі. Як вибрати Кіноа, як і будь-яку зернову культуру, продають на вагу або вже в упаковках. Якщо ви вибираєте продукт в упаковці, краще, щоб вона була прозорою, і ви змогли розглянути товар. Так, кіноа не повинен мати сторонніх домішок, мати однорідний колір та текстуру. Продукт на вагу має бути сухим і чистим. Як зберігати Кіно не варто зберігати в купленому пакеті. Краще помістити продукт у скляну або керамічну банку із притертою кришкою. Зараз кіноа часто присутній в раціоні вегетаріанців. Її відварюють і використовують як гарнір, або додають у перші страви. Щоб приготувати кіноа, потрібно пам'ятати три правила: промити її (інакше у готової страви буде присмак гіркості); 2не переварити (кіноа розкисне); 3розмішати зварену кашу (щоб уникнути злипання). Варена кіноа на смак схожа на неприголомшений рис. І готується ця культура так само, як рис: на частину крупи беруть 2 частини води або будь-якого бульйону і варять до всмоктування води близько 15-20 хвилин, що в 2-3 рази швидше, ніж час приготування рису. У правильно приготовленої кіноа зародок виглядає як спіраль зі ступенем готовності al dente (щільний центр). Крім того, як і рис, кіноа чудово поєднується з багатьма продуктами: м'ясом, овочами, рибою, горіхами, соусами, медом, фруктами. Тому цією культурою можна замінювати рис у улюблених стравах – і отримуват
№570570
Створено: вчора