Адреса:
Харків, Харківська область
Зерна кіноа схожа на гречку, але вирізняються забарвленням. Так, за кольором кіноа буває трьох різновидів: бежева, червона та чорна. У кіноа давнього походження, вона була найважливішим видом їжі індіанців. У інків ця рослина використовувалася в їжу нарівні з картоплею і кукурудзяною. Її навіть називали «золотим зерном», і не тільки через високе місце вирощування, але й завдяки багатому складу та корисній організму. Коли випромінювався неврожай, саме кіноа могла замінити інкам хліб, картоплю та рис. Пізніше цю культуру почали розвивати й в інших гірських масивах. Так, коли кіноа схвалив Далай-Лама, її почали культивувати в Тибеті та Гімалаях. Також непогано приживається кіноа на морських узбережжях і землях, що належать раніше джунглям. Сьогодні кіноа вирощується в Брюамі, Уругваї та Перу. Майже 90% врожаю постачають у США, і лише трохи цінного продукту потрапляє в інші країни. Унікальність цієї культури оцінили й в країнах Азії, Європи, Північної Америки, Канади. Вона вважається одним із небагатьох рослинних продуктів, що вирізняються природною чистотою: заборонені генетичні досліди з зерновими культурами навіть для захисту від шкідників і збільшення врожайності. Але насправді кіноа не можна назвати злаком, як і гречу. Найближчих родичів цієї рослини вважають такі овочі, як шпинат і буряк. З насіння культури отримують борошно та крупу, а пагони та молоде листя іноді використовують як овочі. Як вибрати Кіноа, як і будь-яку зернову культуру, продаються на розліс або вже в пакованнях. Якщо ви вибираєте продукт у пакованні, то краще, щоб він був прозорим, і ви змогли розглянути товар. Так, кіноа не має мати сторонніх домішок, мати однорідний колір і текстуру. Продукт на розліс має бути сухим і чистим. Як зберігати Кіноа не варто зберігати в купленому пакеті. Краще помістити продукт у скляну або керамічну банку з притертим кришкою. У кулінарії Зараз кіноа часто є в раціоні вегетаріанців. Її відварюють і використовують як гарнір або додають у перші страви. Щоб приготувати кіноа, потрібно пам'ятати три правила: 1промити її (наче в готової страви буде присмак гіркуватості); 2 не перетравити (кіноа розкисне); 3розмішати зварену кашу (даби уникнути злипання). Варена кіноа до смаку схожа на неохайний рис. І готується ця культура так само, як рис: на частину крупи беруть 2 частини води або будь-якого бульйону та варлять до повного вбирання води приблизно 15-20 хвилин, що у 2-3 рази швидше, ніж час приготування рису. У правильно приготованого кінозародка має вигляд, як спіраль зі ступенем готовності al dente (щільний центр). Крім того, як і рис, кіноа чудово поєднується з багатьма продуктами: м'ясом, овочами, рибою, горіхами, соусами, медом, фруктами. Тому цією культурою можна замінювати рис у улюблених стравах — й отримувати незвичайне, але не менш смачне блюдо. Для підвищення цінності кіновиробу її можна проростити. Тоді в ній активізуються полегшувальні травлення ензими та підвищиться вміст вітамінів. На відміну від інших круп, для пророщування кіноа треб
№570571
Створено: вчора