Адреса:
Харків, Харківська область
Китайська приправа «Тридесять спецій» (кит., пінінь Shisan Xiang) — популярна приправа із суміші сушених прянощів. У складі "13 спецій": аніс, фенхель, галангал, дев'яс, кардамон, дягель, амум, квітки лілії, білий перець, кумін, червоний перець, цедра апельсина, мускатний горіх, гвоздика, кориця. «13 спецій» застосовують під час приготування м'яса, овочів, локшини та м'ясних начинок. Цю приправу також додають для аромату в супи та салати, під час з'єднання огірків, маринуванні овочів, додають у кімчі для поліпшення смаку. 13 спецій завжди додається наприкінці. Китайська приправа «Тридесять спецій» (Кіт. 十三香, пінінь Shisan Xiang, англ. Thirteen spices) — популярна приправа із суміші сушених прянощів. Смак у цієї приправи пряний, домінантним ароматом є запах бодяна. «13 спецій» застосовують під час приготування м'яса (особливо баранини та яловичини), овочів, локшини та м'ясних начинок. Цю приправу додають для ароматизації в супи та салати, застосовують під час з'єднання огірків, маринування овочів, додають у страви з кімчі для поліпшення смаку. Під час приготування страв із смаженого м'яса рекомендується використовувати 2-4 грами приправи на порцію, а для вегетаріанських страв — 1-3 грами на порцію. Стандартного паковання 45 грамів досить для приготування 5-7 кг м'ясного фаршу або 7-9 кг вегетаріанської начинки. Приправа «Дванадцять спецій» є традиційним регіональним ремеслом міста Кайфен (кіт. 开封, пінінь Kaifeng), провінція Хенань (кит. 河南, піньінь Henan), звідки вона родом. Рецепт цієї приправи є понад 300 років. Вона була винайдена аптекарем-мусульманіном на прізвища Ван (кіт. 王, піньєнь Wang). Згідно з традиційною медицині, у китайській кухні їжа має лікувальні властивості, до того ж спеції для цієї приправи були підібрані з урахуванням традицій у приготуванні їжі, тому приправа «Тридесят спецій» халяльна. До її складу входять, як зрозуміло з назви, тринадцять сушених, а потім мелених у пудру прянощів. Склад прянощів відомий, а ось їх пропорції та спосіб приготування тримаються в таємниці. У 50-х роках ХХ століття засновник бренда (а точніше, його відтворювач), пан (або товариші?) Ван Шоуї (кит. 王守义, пінінь Wang Shouyi), за дідівськими рецептами, почав робити легендарну приправу «Триятнадцять спецій» для себе, так би мовити, з особистих цілей. Але пізніше, для того щоб забезпечити сім'ю, він почав виробляти цю суміш спецій на продаж і реалізовувати її на ринку. Але великого поширення приправи так і не здобула. Пізніше, на початку 80-х років, вже спільно із сином Ван Іньляном (кит. 王银良, пінінь Wang Yinliang), Ван Шоуї 1984 року зареєстрував підприємство Wang Shouyi Shi Sanxiang Seasoning Group Co., Ltd., а в 1985 році зареєстрував торгові марки «Ван Шоуї» (кит. 王守义, пінінь Wang Shouyi) і «Шисань Сян» (кит. 十三香, пінінь Shisan Xiang). Приправа «Тридесять спецій» спочатку продавалася в простих паперових пакетиках, на яких печаткою відштамповувалися два товарні знаки «Ван Шоуї» і «Шисань Сян», які ми й досі ліцензіємо на пакованнях із приправами від
№568812
Створено: вчора